TJÄNST-A
Blogga om Podcast.
(Text till ljud)

TJÄNSTESAMMANFATTNING AV TJÄNST A.
Nu när vi kommit i underfund med Podcast och dess faktorer kring vad det är, hur det fungerar, vad det används till, vart man publicerar det och i vilken programvara man lyssnar på det i så kan vi gå vidare med en tydlig och kort sammanfattning kring min tjänst A.

Podcast är som vi tidigare nämnt något som funnits i flera år men som på senare tid uppmärksammats allt mer. Sveriges Radio började med podcast redan år 2005, enligt Christian Gillinger(2013). Han plockade i sin artikel också fram tre viktiga punkter för att en podcast skall bli lyckad.
  • Den skall gå att ladda ner
  • Den skall uppdateras regelbundet
  • Den skall gå att prenumerera på
Wikipedia (2013) förklarade podcast som en ett media som är till för att publiceras och på Telia (2013) skriver Hanna om att möjligheterna för att skapa en egen podcast är stora och oavsett om du är amatör eller proffs så kan du göra en egen podcast. En podcast används alltså för att förmedla och dela åsikter, resor, äventyr med lyssnaren, eller helt enkelt bara som en underhållande radiopod. Det finns många olika typer av poddar, men det viktigaste är att man noga tänker igenom sitt val av ämne och vad man vill förmedla till lyssnaren. 

En podcast fungerar som ett radioprogram. TKJ(2012) skriver  i en artikel att Podcast rent tekniskt inte är något komplicerat, då det är ett enkelt radioprogram som lätt och smidigt laddas ner till din dator, smartphone, surfplatta eller annan enhet. Dem berättar också att allra störst bland applikationerna/verktygen kring nedladdning av Podcast är Appels iTunes. Anledningen är att iTunes innehåller ett omfattande register över olika Podcast program och innefattar många olika språk för att många användare från olika länder skall kunna använda det. Det finns även program som Archive.org, Libsyn och Podbean.
 
När man skapar en egen podcast behöver man tänka på vissa saker, dels vad den skall handla om, sen också om man vill ha musik med, vem den skall rikta sig till och dylikt. Det viktigaste säger Joacim Melin (2013) i Mac Pro är att podcasten känns äkta och att den är välgjord, på så sätt blir lyssnaren mer intresserade av att lyssna på din podcast oavsett ämne. 
 
För att sammanfatta publicering och programvara kortfattat så finns det ett fleratal verktyg att använda sig utav, bla. iTunes. Det viktigaste är att använda de verktyget som man själv känner att man vill jobba med oavsett trygghet eller utmaning och som har fått bra respons av andra som använder det. Dessutom är det viktigt att ha ett aktivt och fungerande Rss-flöde för att kunna publicera sina nya avsnitt automatiskt och på så vis kan lyssnaren prenumerera på din podcast. Att publicera på blogg fungerar jätte bra så länge rss-flödet till programvaran fungerar bra.

Podcast är en intressant tjänst som jag ser fram emot att få jobba med nu och även i framtiden. Det krävs tydlig planering av sitt val av ämne och kring hur man vill förmedla sitt ämne till lyssnaren. Jag ser detta arbete som en utmaning och en ny start på något som jag aldrig tidigare arbetat med och ser framemot denna process med mitt skapande av en egen podcast som i sin tur kommer bygga på min andra tjänst. Jag kommer som tidigare nämnt att använda mig av min blogg som publicerings verktyg, men också utav antingen Podbean eller iTunes, eller möjligtvis båda.
 
KÄLLFÖRTECKNING

Mac Pro (2013) Så gör du en egen podcast med din Mac.
Tillgänglig: <http://www.macpro.se/2013/08/sa-gor-du-en-egen-podcast-med-din-mac/>
[Elektronisk]
(Hämtad: 2013-11-27)

Sverigesradio (2013) Christian Gillinger: Vad är en podcast?
Tillgänglig: <http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3938&artikel=5503536>
[Elektronisk]
(Hämtad: 2013-11-25)
 
Telia (2012) Smartade vardag- Vad är en podcast?
Tillgänglig: <http://blogg.telia.se/smartarevardag/2012/01/18/vad-ar-en-podcast/>
[Elektronisk] 
(Hämtad: 2013-11-25)

TKJ Sveriges största IT blogg (2012) Podradio- Allt du behöver veta om podcast
Tillgänglig: <http://blogg.tkj.se/podradio/>
[Elektronisk]
(Hämtad: 2013-11-26)
 
Wikipedia (2012) Poddradio
Tillgänglig: <http://sv.wikipedia.org/wiki/Poddradio
[Elektronisk]
(Hämtad: 2013-11-25)
Podbean, Podcast, Tjänstesammanfattning, iTunes, Ämne,

Kommentera

Publiceras ej